قرارداد کارآموزی

پیش از آنکه به تعریف قرارداد کارآموزی بپردازیم بهتر است ابتدا به این بپردازیم که کارآموز کیست؟

تعریف قانون کار از کارآموز

“ماده ۱۱۲ قانون کار بیان می کند: که از لحاظ مقررات قانون، کارآموز به افراد زیر می گویند:

کسانی که فقط برای فراگرفتن حرفه خاص، بازآموزی یا ارتقاء مهارت برای مدت معین در مراکز کارآموزی و یا آموزشگاه های آزاد آموزش می بینند.

افرادی که به موجب قرارداد کارآموزی به منظور فرا گرفتن حرفه ای خاص ، برای مدت معین که زاید بر سه سال نباشد ، در کارگاهی معین به کارآموزی توام با کار اشتغال دارند ، مشروط بر آن که سن آنها از ۱۵ سال کمتر نبوده و از ۱۸ سال تمام بیشتر نباشد.”

طبق گفته قانون افرادی که ممکن است قصد گذراندن دوره های کارآموزی را داشته باشند، به دو بخش تقسیم می شوند:

  • فردی که قصد آموختن حرفه ای را داشته باشد و این فرد ممکن است شاغل نیز باشد، که در این صورت با عقد قرارداد کارآموزی با صاحب کار، مشغول به کار می شود. البته لازم به ذکر است که افراد عادی نیز برای مشغول شدن به کارآموزی، ملزم به عقد قرارداد کارآموزی هستند.
  • فرد نوجوانی که قصد کسب کردن مهارت خاصی را دارد و به آموزشگاه ها، جهت گذراندن کارآموزی مراجعه می کند. عقد قرارداد کارآموزی برای شفاف سازی حقوق و وظایف طرفین، الزامی می باشد.

 

ثبت قرارداد کارآموزی یکی از روش های مرسوم برای افرادی است که علاقه به یادگیری یک حرفه یا مهارت در سنین پایین یا کسب تجربه کاری جدید دارند. اگر قصد گذراندن دوره های کارآموزی را دارید و یا می خواهید افرادی را به عنوان کارآموز استخدام کنید، باید با جزئیات قرارداد کارآموزی آشنا شوید. در ادامه با این مفهوم به صورت کامل آشنا خواهید شد.

قرارداد های کارآموزی به چند دسته تقسیم می شوند؟

  • شرایط قراردادی که توام با کار با کارآموز بسته میشود: این نوع قرارداد با افرادی بسته می شود که رنج سنی محدود، بین ۱۵ تا ۱۸ سال دارند. در این قرارداد، فرد اجازه ندارد که از ساعت ۶ غروب به بعد کار کند.
  • قراردادی که با افراد شاغل جهت کارآموزی بسته می شود: افراد شاغل ممکن است برای کسب مهارت بیشتر، علاقه مند به گذراندن دوره کارآموزی شوند. فرد شاغلی که برای کارآموزی به مراکز مختلف مراجعه می کند، در قرارداد کارآموزی، وی از حقوق خاصی برخوردار می باشد. این شرایط خاص به سه بخش تقسیم می شود:
  • ارتباط فرد شاغل با کارفرما، در مدت کارآموزی قطع نمی شود و این مدت جزو سوابق کاری او حساب می شود.
  • دستمزد کارگری که در حین گذراندن کارآموزی می باشد، نباید کمتر از مزد تعیین شده توسط وزارت کار باشد.
  • مزایای غیر نقدی که قبل از کارآموزی به کارگر تعلق می گرفت، نباید قطع شود.

قراردادی که با افراد غیر شاغل جهت کارآموزی بسته می شود: فردی که بر حسب علاقه و یا برای کسب مهارت بیشتر، قصد گذراندن دوره کارآموزی را دارد. در این شرایط فرد موظف به پرداخت شهریه می باشد و در این حالت نیز با شخص قرارداد کارآموزی بسته می شود.

 

نکات قانونی مربوط به قرارداد کارآموزی

از نظر قانون کار قرارداد کارآموزی یکی از قرارداد های استخدامی می باشد البته نکات مربوط به آن کمی متفاوت می باشد.

همانطور که بیان شد قانون کار دو دسته از افراد را به طور رسمی به عنوان کارآموز می شناسد.

دسته اول: افردای که برای ارتقا و به روز رسانی مهارت های خود به مراکز مربوط به کارآموزی فرستاده می شوند. این مدت کارآموزی برای این افراد جزء سابقه کار آنها حساب می شود و کارفرما موظف است بیمه و حقوقی این افراد را مانند قبل بپردازد.

دسته دومافرادی که در رنج سنی ۱۵ تا ۱۸ سال هستند و برای یاد گرفتن مهارت جدید وارد دوره کارآموزی شده اند. قرارداد کارآموزی این افراد باید به گونه ای تعین شود که طول دوره کارآموزی آنها از سه سال بیشتر نشود. و همچنین بیشتر از ۶ ساعت در روز نباید کار کنند.

نکته قانونی بعدی در رابطه به قرارداد کار آموزی که باید خدمتتان بیان کنیم در رابطه با چند ماهه اول آغاز به کار کارگران در یک مجموعه می باشد که تحت عنوان دوره آزمایشی گفته می شود. در این دوره از لحظه آغاز به کار افراد باید حداقل حقوق پایه وزارت کار را دریافت کند و بیمه شود.

پس اگر کارفرمایی خلاف این عمل کند متخلف محسوب می شود و می توان  مراتب را از طریق مراجع صالح اداره کار پیگیری کرد.

برای مطالعه متن دقیق قوانین مربوط به کارآموزی می توانید به سایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مراجعه کنید.

در صورتی که نیاز به اطلاعات بیشتری داشتید مشاوران و وکلای حاضر در گروه حقوقی آذرداد آماده کمک رسانی به شما هستند

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

ورود / ثبت نام
کد تأیید به شماره شما ارسال می شود

ارسال مجدد گذرواژه یکبار مصرف(00:90)

هجده + 2 =