قرارداد وکالت

افراد زیادی وجود دارند که در زندگی روزمره خود ممکن است دچار مشکلات حقوقی شوند و بخاطر دانش کم در زمینه مسائل حقوقی، بهترین راه حل برای صرفه جویی زمان و هزینه، مراجعه به وکیل و عقد قرارداد وکالت می باشد. براساس ماده ۶۵۶ قانون مدنی: (وکالت عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود می نماید)

انواع وکالت

  وکالت خاص

وکالت خاص مربوط به موقعی می باشد که موضوع قرارداد وکالت فقط مختص به یک عمل باشد، نه راجب تمامی کارها. مثلا در مسئله طلاق، موکل فقط رسیدگی به وضعیت حضانت فرزندان را به وکیل واگذار می کند و بقیه مسائل مانند مهریه و این موارد را خود شخص پیگیری می کند.

وکالت عام

وکالت عام همانطور که مشخص است رسیدگی به کلیه امور را شامل می شود. در این نوع قرارداد وکالت، وکیل کل کارها را انجام می دهد.

انواع قرارداد وکالت

قرارداد وکالت با واسطه

در این نوع قرارداد، موضوع حق توکیل بوجود می آید که یعنی، فردی می تواند وکیلی را انتخاب کند و به او وکالت دهد تا وکیلی برای موکل انتخاب کند. به زبان دیگر حق انتخاب وکیل برای موکل، به وکیل دیگری سپرده می شود.

ممکن است در شرایطی که شخص در دادگاه وکیل مورد اعتمادی را نمی شناسد یا ندارد، در این صورت می تواند با دادن وکالت به وکیلی، به دنبال یک وکیل بگردد. در این نوع قرارداد وکیل و موکل همدیگر را نمی شناسند و توسط واسطه تعیین می شود.

قرارداد وکالت فضولی

وقتی فردی از شخصی وکالتی ندارد، اما کارها و اعمال حقوقی را به اسم شخص انجام می دهد. در این صورت فرد، نماینده فضولی نامیده می شود. این نوع وکالت در بعضی موارد باید به حکم دادگاه باشد.

مطلب پیشنهادی: تنظیم قرارداد

 

نکاتی که درباره قرارداد وکالت باید بدانید!

نکته اول : جایز بودن قرارداد وکالت

در کل قرارداد جایز، به قرارداد هایی گفته می شود که قابل فسخ می باشند و طرفین قرارداد هر موقع که بخواهند می توانند اقدام به این کار کنند. نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که اگر موکل بخواهد قراداد را فسخ کند، تا وقتی که خبر فسخ به وکیل نرسد، قرارداد پایدار است. آیا روشی وجود دارد که موکل نتواند هر موقع که بخواهد قرارداد را بهم بزند؟

نکته دوم: بلاعزل بودن قرارداد وکالت

به زبان ساده قرارداد وکالت بلاعزل، نوعی قرارداد می باشد که موکل نمی تواند هر موقع که اراده کند قرارداد را فسخ کند. اما به طور کلی طبق ماده ۶۷۹ قانون مدنی موکل میتواند هر وقت بخواهد وکیل را عزل کند مگر اینکه وکالت وکیل با عدم عزل در ضمن عقد لازمی شرط شده باشد.

پس هنگام عقد قرارداد وکالت این نکته را در نظر بگیرید که بلاعزل بودن وکیل در قرارداد ذکر شده است یا خیر.

نکته سوم:وکالت به غیر

در قرارداد وکالت گاهی پیش می آید که وکیل موضوع قرارداد را به فرد دیگری وکالت دهد. مثلا در مورد طلاق، وقتی که خانمی توانسته باشد حق طلاق بگیرد. یعنی خانم بتواند این وکالت را به فردی که صیغه طلاق را میخواند، بدهد. فراموش نشود که گرفتن حق طلاق بدون حق وکالت به غیر تاثیری ندارد.

نکته چهارم: وکالت مطلق و مقید

در قرارداد وکالت مطلق، وکیل در بررسی کردن موضوع تام الاختیار می باشد. برخلاف وکالت مطلق، در قرارداد وکالت مقید محدوده اختیارات وکیل از قبل مشخص شده است. مثلا قسمت هایی که نیاز به امضای موکل باشد اگر قرارداد از نوع مقید باشد، وکیل نمی تواند جای موکل امضا بزند.

نکته پنجم: در نظر گرفتن مصلحت موکل در همه شرایط

بنابه ماده ۶۶۷ قانون مدنی، وکیل در همه شرایط باید نفع و مصلحت موکل خود را در نظر بگیرد. در صورتی که وکیل این تعهدات را نسبت به موکل خود رعایت نکند، موکل می تواند با وکیل را عزل کند و برای همیشه او را از وکالت منع کند.

 

نکته ششم: تعهدات موکل در قرارداد وکالت

طبق ماده ۶۷۴ تا ۶۷۷ قانون مدنی، موکل موظف است تمامی تعهداتی که در قرارداد ذکر شده است را در قبال وکیل انجام دهد. برای سرعت بخشیدن به انجام کارها بهتر است تمامی مدارک لازم در ابتدا در اختیار وکیل قرار گرفته شود.

نکته هفتم : تعداد پرونده های وکیل انتخابی

نکته دیگری که باید در تنظیم قرارداد وکالت به آن توجه کنید، ممکن است وکالت صرفا برای بررسی شکایت یا پرونده باشد. در این صورت این پرونده در سامانه دادگستری، جزء پرونده های وکیل به حساب نمی آید.

نکته هشتم : مکان تنظیم قرارداد وکالت

تنظیم قرارداد وکالت از طریق وکیل دادگستری، با قراردادهای وکالت محضری کمی تفاوت دارند. چراکه در تنظیم قرارداد وکالت از طریق وکیل دادگستری دیگر نیاز به حضور در مراکز و دفاتر اسناد رسمی نمی باشد.

این نوع تنظیم قرارداد وکالت نیاز به ۳ نسخه فرم وکالتنامه دارد که دوتای آن برای موکل و وکیل می باشند و نسخه دیگر برای دادسرا می باشد. هنگام پر کردن این فرم به لوگو و شماره کانون وکلا دقت کنید.

نکته نهم : تضمین وکالت

یک وکیل به هیج عنوان نمی تواند نتیجه کار را پیش بینی کند. وظیفه وکیل این است که با تکیه بر دانش تخصصی خود و میزان تجربه ای که دارد، نتیجه مطلوبی را ارائه دهد. اگر بنا به دلیلی وکیلی ذکر کند که می تواند نتیجه شکایت را تضمین کند، نه تنها اشتباه است، بلکه یک تخلف نیز محسوب می شود.

نکته دهم : گول موسسات دروغین را نخورید

بعضی از موسسات ممکن است ادعا کنند که در دستگاه های قضایی نفوذ دارند و می توانند به نفع شما کار کنند. به هیچ عنوان گول اینگونه اشخاص را نخورید چراکه ممکن است هزینه ای که کرده اید قابل برگشت نباشد و شما پول، وقت و آبروی خود را در انتها از دست بدهید.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

ورود / ثبت نام
کد تأیید به شماره شما ارسال می شود

ارسال مجدد گذرواژه یکبار مصرف(00:90)

دو × پنج =