قرارداد پیمانکاری

قرارداد پیمانکاری قراردادی است که طی آن کارفرما انجام کاری را با شرایط معین، در مدت زمان معین و در قبال وجه معینی به پیمانکار می‌سپارد. موضوع قرارداد پیمانکاری می‌تواند ساخت و ساز، حمل و نقل، تدارک کالا، تعمیرات و مواردی از این دست باشد.

اجزای قرارداد پیمانکاری

پیمانکاری نیز مانند هر قرارداد دیگری اجزای مشخصی دارد. در قرارداد پیمانکاری باید مشخص باشد دو طرف قرارداد چه اشخاصی هستند و رابطه آن ها با یکدیگر نیز چگونه است. همچنین موضوع کار نیز باید به طور شفاف در قرارداد معین شود. باید در قرارداد شرح داده شود کارفرما چه توقعاتی از پیمانکار دارد و این خدمات را با چه شرایطی باید دریافت کند.

مورد دیگری که باید حتما در قرارداد پیمانکاری ذکر شود ضمانت های اجرای قرارداد است. پیمانکار باید برای انجام درست و به موقع کار ضمانت هایی ارائه دهد تا امکان جبران خسارت کارفرما وجود داشته باشد.

قرارداد پیمانکاری اجزای دیگری نیز دارد. به عنوان مثال قرارداد محرمانگی اطلاعات نیز می تواند به قرارداد ضمیمه شود. با داشتن این ضمیمه پیمانکار موظف به حفظ حقوق مالکانه معنوی کارفرما می‌شود و در صورت عدم رعایت آن مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.

شرایط عمومی و اختصاصی قرارداد پیمانکاری

هر قراردادی تبعاتی را متوجه دو طرف پیمان می‌کند. قرارداد پیمانکاری نیز تعهداتی را بر دوش طرفین قرارداد می‌گذارد. این تعهدات به دو دسته عمومی و اختصاصی تقسیم می‌شوند.

شرایط عمومی پیمان شرایطی هستند که بر تمامی قراردادهای پیمانکاری حاکم هستند و به محض تنظیم قرارداد ، لازم الاجرا می‌شوند. اما شرایط اختصاصی پیمان مواردی هستند که طرفین قرارداد خود بر اساس شرایط خودشان و به صورت توافقی بر قرارداد حاکم می‌کنند. البته شرایط اختصاصی هیچگاه نمی توانند شرایط عمومی پیمان را نقض کنند.

ویژگی های قرارداد پیمانکاری

بر اساس ماده ۱۰ و ۲۱۹ قانون مدنی، قرارداد پیمانکاری یک قرارداد لازم است. یعنی هیچ یک از طرفین قرارداد به جز در موارد خاص نمی توانند قرارداد را فسخ کنند. موارد فسخ قرارداد در دستورالعمل شرایط عمومی پیمان ذکر شده که این موارد تنها پانزده عنوان هستند. جهت پیگیری این قانون و تنظیم شکایت می‌توانید با وکلای آذرداد همراه باشید.

 

تمام قراردادها را از نظر نحوه انعقاد می توان به دو دسته ساده و تشریفاتی تقسیم کرد. این قرارداد مستلزم تشریفاتی است تا به رسمیت شناخته شود. بنابراین قرارداد پیمانکاری یک قرارداد تشریفاتی است.

انواع قراردادهای پیمانکاری

قراردادهای پیمانکاری بسته به حوزه فعالیت و قوانین و محدودیت‌ها می‌توانند انواع زیادی داشت هباشند که در این بخش چند مورد از آن‌ها را مطرح کرده‌ایم:

  • قراردادهای پرداخت کلی (Lump Sum)
  • قراردادهای دائمی (Continual Contracts)
  • قراردادهای سنجشی (Measurement Contracts)
  • قراردادهای بازپرداخت هزینه (Cost Reimbursement Contracts)
  • قراردادهای مدیریتی (M.C) Management Contracts))
  • قراردادهای مدیریت پروژه (Project Management Contracts)
  • قراردادهای طراحی و ساخت (Design And Build Contracts)
  • قرارداد مهندسی، تأمین تجهیزات، اجرا (Engineering Procurement Construction)
  • قراردادهای ساخت و توسعه

شرایط فورس ماژور در قرارداد پیمانکاری

همیشه امکان بروز حوادثی که خارج از کنترل و پیش بینی پیمانکار باشد و برای انجام کار مانع ایجاد کند وجود دارد. در قرارداد باید تعیین شود چه شرایطی فورس ماژور شناخته شده و در چه صورت می توان پیمانکار را از انجام تعهدات خود معاف کرد. در تعیین این شرایط باید با دقت عمل کرد زیرا فعال شدن بند فورس ماژور موجب لغو یا تعلیق قرارداد می‌شود.

 

حق بیمه در قراردادهای پیمانکاری

یکی از مسائل مهم و چالش برانگیز در قراردادهای پیمانکاری، بیمه و مالیات شرکت است. در ادامه قوانینی که در این باره صحبت کرده است را بیان می‌کنیم:

  • ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی به جهت پوشش امور بیمه‌ای کارگران و شاغلانی که تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی هستند تدوین شده است.
  • پیمانکارها و کارفرمایانی که تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی هستند موظف به رعایت ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی هستند.
  • حق بیمه در قرارداد پیمانکاری به شکل درصدی از مبلغ قرارداد است.
  • مطابق ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی در مواقعی که کار به صورت مقاطعه ای به اشخاص حقیقی یا حقوقی سپرده شده است کارفرما بایستی مقاطعه کار را موظف به پرداخت تمام حق بیمه کند. بنابراین مطابق ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی، تمامی پیمانکارها و کارفرماها باید علاوه بر بیمه کردن کارکنان خود، نیروهای پروژه های مناقصه ای و قراردادی را نیز بیمه کند.
  • در صورتی که پیمانکار، کار را به پیمانکار دیگر بسپارد، آنگاه بخش زیادی از مسئولیت‌های قانونی و پرداخت حق بیمه نیز متوجه شخص پیمانکار ثانوی است. اما اگر خود کار را به عهده بگیرد، آنگاه در صورت به خدمت گرفتن کارگر باید حق بیمه کارگران را پرداخت کند و در غیر این صورت نیاز به پرداخت حق بیمه نخواهد داشت.

مالیات در قرارداد پیمانکاری

قوانینی که در حال حاضر درباره مالیات قراردادهای پیمانکاری صحبت می کنند، توصیف خاص و متفاوتی از مالیات در این قراردادها ارائه نداده‌اند. اما به طور کلی می توان گفت که میزان مالیات بر درآمد قراردادهای پیمانکاری عمرانی و غیر عمرانی اختلاف چندانی ندارند.

در پروژه های پیمانکاری پروژه عمرانی، هزینه های اجرایی و اداری و حق بیمه از کل درآمد کسر شده و از محل سود باید ۲۵ درصد به عنوان مالیات پرداخت شود. این قاعده، مربوط به اشخاص حقوقی است. درباره اشخاص حقیقی، هر سال میزان معافیت مالیاتی اعلام شده و بعد از آن از سود ناخالص کم می‌شود.

قرارداد پیمانکاری تک نفره چیست؟

قرارداد پیمانکاری تک نفره نوعی قرارداد است که در آن کارفرما پروژه را در ازای پرداخت مبلغی مشخص به پیمانکار که شخصی حقیقی است می‌سپارد.

در انواع مختلفی از پروژه ها این نوع قرارداد بسته می‌شود. به عنوان مثال قرارداد های مشاوره را که نمی‌توان بر اساس ساعت کار مزد تعیین کرد می‌توان به صورت قرارداد پیمانکاری تک نفره منعقد نمود. همچنین قراردادهایی که بین کارفرما و یک نفر پیمانکار بسته می‌شود مانند پروژه طراحی سایت از این نوع است.

قراردادهای پیمانکاری تک نفره، برای مواقعی هستند که ماهیت کار به شکل پیمانکاری نزدیک تر است ولی رابطه دو طرف از جنس کارگر و کارفرما نیست و رابطه آنها در قالب قانون کار نمی‌گنجد.

در این مواقع برای جلوگیری از بروز مشکلات آتی و شکایت کردن پیمانکار از کارفرما، قرارداد به شکل پیمانکاری تک نفره بسته می‌شود. این مشکلات بیشتر در کسب و کارهای نوپا و استارت آپ ها دیده می‌شود.

مزیت قرارداد پیمانکاری تک نفره این است که هر تعهدی را می توان در چهارچوب قرارداد و توافق بین طرفین ثبت کرد و آن را لازم الاجرا نمود. از آنجایی که مفاد قرارداد در صورت بروز اختلاف قابل استناد هستند این نوع قرارداد از بروز مشکل و اختلاف جدی جلوگیری می‌کند.

هر شرطی که در قرارداد ذکر شود لازم الاجرا است هر یک از دو طرف می تواند در صورت تخلف طرف دیگر، الزام او را از دادگاه بخواهد.

نتیجه گیری

با تعریف این قرارداد و بررسی انواع آن و شرایط هر کدام از آنها پی بردیم که برای تنظیم یک قرارداد پیمانکاری بی نقص باید نکات بسیاری را رعایت کرد که تمامی نکات ریز و درشت آن را می‌توانید از طریق دریافت مشاوره یا خدمات دیگر در سایت آذرداد بدست آورید.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

ورود / ثبت نام
کد تأیید به شماره شما ارسال می شود

ارسال مجدد گذرواژه یکبار مصرف(00:90)

5 × سه =