طلاق توافقی

طلاق توافقی ، نوعی از طلاق می باشد که به طور کلی در آن، زن و مرد باید در مورد مهریه، نفقه و موارد این چنینی توافق کنند. دادگاه براساس توافق مذکور، گواهی عدم سازش صادر کرده و زوجین می‌توانند نسبت به ثبت درخواست طلاق توافقی اقدام کنند. نکته ای که باید به آن توجه شود این است که، این نوع طلاق مزایای بیشتری نسبت به انواع دیگر آن دارد. به عنوان نمونه:

  • نیازی به حضور زوجین در دادگاه نمی‌باشد.
  • مراحل انجام کارها کمتر از 20 روز طول می کشد.

طلاق توافقی چیست؟

این مقوله به معنای یک فرآیند قانونی و شرعی است که در پایان، زن و شوهر را از یکدیگر جدا می‌کند و همهٔ حقوق شرعی و قانونی آن دو طرف را که بر شانه یکدیگر داشته‌اند، از میان برمی‌دارد. پس از آنکه صیغه طلاق جاری شد، زن و شوهر دیگر به هم محرم نیستند و هیچ حقی نیز بر گردن همدیگر ندارند. این مقوله به آن نوعی از طلاق گفته می‌شود که بر مبنای یک توافق یا تفاهم میان مرد و زن انجام می‌شود.

مرد و زن به هر دلیل ممکن است مایل باشند بر سر مسائلی مانند مهریه و حضانت فرزندان بیرون از دادگاه توافق کنند و درخواست خود را تقدیم دادگاه نمایند. قاضی مطابق با قانون، موظف است که به درخواست زوج و زوجه احترام بگذارد و جزئیات آن را، به هر شکلی که هست، بپذیرد.

مطلب پیشنهادی: تمامی آنچه که باید درباره شرایط طلاق توافقی بدانید

وکالت در طلاق

در طول طلاق، ممکن است مرد به همسر خود وکالت طلاق داده باشد. در عرف جامعه، معمولاً به جای وکالت در طلاق، اصطلاح حق طلاق گفته می‌شود. چرا که براساس قوانین کشور ما، حق طلاق تنها به مرد داده شده و مرد تنها می‌تواند به شخص دیگری خواه همسرش یا شخص دیگری، وکالت دهد که از جانب او، طلاق را به جا بیاورد.

دادن وکالت در طلاق، حق خود مرد برای جدایی را از بین نمی برد و او کماکان می تواند همسر خود را طلاق دهد. بلکه در کنار شوهر که همچنان حق طلاق دارد، همسرش نیز وکالت می یابد و میتواند برای اعمال وکالت خود، اقدام نماید. در صورتی که زن وکالت داشته باشد، بدون نیاز به حضور شوهر، میتواند به وکیل دادگستری مراجعه و به وی وکالت دهد.

برای  تنظیم دادخواست طلاق توافقی و گذراندن جلسات دادگاه، نیازی به حضور شوهر نخواهد بود. زوجه پس از صدور گواهی عدم سازش نیز می‌تواند با مراجعه به دفتر ازدواج و طلاق، این درخواست را ثبت کند. البته باید توجه داشت حتی در این موارد نیز حضور شوهر برای گذراندن جلسات مشاوره لازم است.

مدارک لازم طلاق توافقی

  • اصل سند ازدواج یا کپی آن (اگر اصل سند ازدواج در دسترس زوجین نباشد، می‌توانند با مراجعه به دفترخانه‌ای که در آن عقد خود را ثبت کرده‌اند، کپی برابر اصل عقدنامه را دریافت کنند.)
  • اصل شناسنامه مرد.
  • اصل شناسنامه زن.
  • کپی کارت ملی زن و مرد.
  • متن توافق در مورد مهریه، حضانت و موارد دیگر.
  • گواهی عدم بارداری زن.
  • گواهی بکارت (اگر زن باکره باشد.)
  • گواهی عدم انصراف از طلاق، از مرکز مشاوره.

درخواست طلاق توافقی چگونه است؟

زن و مردی که مایل هستند فرایند طلاق را به شکلی توافقی و بدون دخالت مراجع قضایی پیش ببرند، باید اطلاعاتی دربارهٔ درخواست طلاق توافقی کسب کنند. درخواست طلاق توافقی زمانی میسر خواهد شد که، طرفین طلاق در رابطه‌ با مسائلی به تفاهم رسیده و صورت‌جلسه تنظیم کرده باشند.

  • چه عواملی در درخواست طلاق توافقی تاثیرگذار هستند؟

اکنون‌ که در مورد این نوع جدایی اطلاعاتی دارید، وقت آن رسیده است که مؤلفه‌‌های مؤثر در فرایند درخواست طلاق توافقی را به شما بیاموزیم. نباید فراموش کنید که در این مقوله یک رکن بسیار مهم دارد و آن هم “ایجاد تفاهم” میان زن و شوهر است. یعنی اگر زن و شوهر به یک تفاهم صد درصدی بر سر مسائل نرسند و قاضی نیز بوی چنین عدم تفاهمی را احساس کند، رای قطعی طلاق صادر نخواهد شد.

  • چگونه درخواست طلاق توافقی را به جریان بیندازیم؟

اگر عوامل دخیل در درخواست طلاق توافقی را با دقت مطالعه کردید و قصد دارید که این فرایند را به جریان بیندازید، باید اطلاعاتی نیز درباره جزئیات این مسئله داشته باشید.

  • برای ارسال درخواست طلاق توافقی به دادگاه باید در قدم اول یک درخواست طلاق توافقی تنظیم کنید. در این درخواست باید ابتدا مشخصات شناسنامه‌ای زن و شوهر را قید کنید و پس از آن، به بیان جزئیات دیگر مانند علت و جزئیات توافق بپردازید.
  • پس از آن، لازم است که مدارک مورد نیاز (مانند شناسنامه، کارت ملی زن و شوهر و اصل عقدنامه یا رونوشت آن)  را آماده کنید و به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی بروید تا درخواست طلاق توافقی خود را به سمع دادگاه برسانید.
  • پس از نام‌نویسی و ارسال درخواست طلاق توافقی، زمان تقدیم درخواست می‌رسد. پس از آنکه درخواست طلاق توافقی را نیز به دادگاه تقدیم کردید، فرایند قانونی تقریباً آغاز شده است و فقط یک قدم تا شروع جلسه دادگاه فاصله دارید.
  • پیش از آغاز جلسه مربوط به درخواست طلاق توافقی، باید یک نوبت از مرکز مشاوره بهزیستی دریافت کنید و در زمان و مکان معین به آن موقعیت مراجعه نمایید. پس از مراجعه و انجام فرایندهای مربوطه، یک برگه با عنوان تاییدیه مشاوره بهزیستی نیز به شما داده می‌شود.

پس از آنکه مشاوره را پشت سر گذاشتید، همه مدارک مورد نیاز را در اختیار دارید. لازم است که پیرو درخواست طلاق توافقی و تشکیل جلسه دادگاه، همه این مدارک را به قاضی مربوطه تقدیم کنید تا فرایند قانونی به جریان بیفتد و در نهایت حکم صادر شود.

نکات مهم در ثبت درخواست طلاق توافقی

پس از آنکه دادگاه گواهی عدم امکان سازش را صادر کرد، نوبت به ثبت درخواست طلاق توافقی در دفتر رسمی ازدواج و طلاق می‌رسد. براساس ماده 29 قانون حمایت خانواده مصوب سال 1391، قطعی و قابل اجرا بودن گواهی عدم امکان سازش باید توسط دادگاه صادرکننده رای مشخص شود و همزمان به دفتر رسمی ازدواج و طلاق نیز ارائه شود.

زن و مرد تا سه ماه از تاریخ ابلاغ، مهلت دارند که گواهی را به دفترخانه ارائه دهند. پس از آن نیز سه ماه برای حضور و جاری کردن صیغه جدایی مهلت دارند. به همراه داشتن گواهی عدم بارداری در این مرحله الزامی است تا وضعیت بارداری زن روشن شود. گاهی ممکن است در این فاصله سه ماهه، یکی از طرفین پشیمان شود و برای ثبت درخواست طلاق توافقی اقدام نکند.

·         اعتراض به رای دادگاه

امکان اعتراض به رای طلاق در قوانین ما پیش‌بینی شده است. رأی طلاق هم قابل تجدیدنظر است و هم قابل فرجام. با توجه به اینکه هدف زوجین از طلاق این است که جدایی در سریعترین زمان ممکن صورت بگیرد، امکان اعتراض به طلاق با ماهیت آن مغایرت دارد. بنابراین زوجین باید در گواهی عدم سازش، حق تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی را از خود ساقط کنند تا رای دادگاه قطعی و غیرقابل اعتراض باشد.

·         درخواست طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج

طبق ماده 14 قانون حمایت خانواده مصوب سال 1391، رسیدگی به طلاق ایرانیان خواه مقیم ایران باشند یا مقیم خارج از کشور، با دادگاههای خانواده ایران است. البته ممکن است ایرانیان خارج از کشور بخواهند برای طلاق به دادگاه کشور محل اقامت خود مراجعه کنند.

از نظر قانونی منعی برای این کار وجود ندارد. اما باید توجه داشت که اجرای حکمی که دادگاه خارجی در مورد طلاق آنان صادر میکند در ایران علی‌الاصول و امکان‌پذیر نیست. تنها زمانی حکم دادگاه خارجی در ایران قابلیت اجرا دارد که دادگاه صالح ایرانی، آن را بررسی کند و نسبت به آن حکم تنفیذی صادر نماید. در این صورت مانند احکام صادره از دادگاه‌های ایرانی، لازم الاجراست.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

ورود / ثبت نام
کد تأیید به شماره شما ارسال می شود

ارسال مجدد گذرواژه یکبار مصرف(00:90)

13 − 2 =